Huis kopen in Frankrijk

Bent u van plan om een huis in Frankrijk te kopen en wilt u meer weten over het koop proces? Op deze pagina vindt u meer informatie over wat er allemaal komt kijken bij het aankopen van een huis in Frankrijk.
Wanneer u eraan denkt om een huis te kopen in Frankrijk, is het niet alleen belangrijk dat u de financiën goed regelt, maar ook dat u weet hoe het koopproces in Frankrijk werkt.Waar regelt u een hypotheek? Heeft u een makelaar nodig? Zijn er kosten aan verbonden? Hier maken wij u alvast een beetje wegwijs.

De Hypotheek

U kunt in Nederland een lening afsluiten voor een tweede huis en die hypotheek gebruiken voor de aanschaf van een huis in Frankrijk.
Echter, als u daadwerkelijk wilt emigreren en er van een tweede huis geen sprake is, is het wellicht voordeliger om bij de lokale bank zaken te doen.
Wat heeft u daarvoor nodig?

  • Kopie van de koopakte
  • Kopieën van een salarisstrook of andere bewijzen van inkomsten
  • Identiteitsbewijs
  • Eventuele kosten overzicht geplande verbouwingen

Kijk op hypotheek in Frankrijk voor meer informatie.

De zoektocht

Als u op zoek gaat naar een huis kunt u uw zoektocht beginnen via internet, a vendre of via de huis aan huis bladen en lokale kranten van de streek die u op het oog heeft.
Vraag, wanneer u in het land zelf bent, gewoon eens aan de eigenaar van het lokale restaurant, de receptionist van het hotel, of de eigenaar van een lokale goedlopende winkel, naar het aanbod in de buurt. En vergeet niet te vragen bij de notaris die zaken doet in de stad. Kortom laat aan de omgeving zien dat u op zoek bent.

Heeft u een makelaar nodig?

Het is niet ongewoon om rechtstreeks via de huiseigenaar of een particulier het verkoop proces te starten.
In dat geval heeft u alleen een notaris nodig. En onderhandelt u met de particulier die verkoopt.
Tenzij de huiseigenaar of particulier een makelaar heeft ingeschakeld.
Makelaars behartigen in Frankrijk de belangen van de verkopende partij.
Er kunnen meerdere makelaars met hetzelfde huis in de portefeuille zijn, dus aan de koper de taak om met zoveel mogelijk makelaars te spreken en zo de beste prijs te vinden.Natuurlijk wil de makelaar zorg dragen voor een zo’n vlot mogelijke overdracht, maar hij bemiddeld voor de belangen van de verkoper.De makelaar zal het rechtstreekse contact tussen koper en verkoper niet op prijs stellen.Het is verboden om buiten de makelaar om alsnog rechtstreeks via de verkoper tot een overdracht te komen. Het kan de verkoper dan ook in de problemen brengen en de makelaars commissie moet contractueel gewoon worden betaald.

De vraagprijs van een huis

Een huis dat te koop staat via een makelaar wordt gepubliceerd met de prijs inclusief de kosten van de makelaar en exclusief de kosten voor de notaris.
In Nederland kan een makelaar in het kadaster terecht voor de actuele verkoopwaarde van de huizen in de buurt. In Frankrijk heeft de makelaar geen inzicht in het totale aanbod en zal hij samen met de eigenaar de prijs bepalen.
Makelaars vragen tussen 5% en 10% commissie op de vraagprijs en dit is vaak zodanig doorberekend dat er ruimte blijft voor onderhandelingen.

Waar vindt u een notaris?

Nadat u met de verkoper of particulier, met of zonder makelaar tot overeenstemming bent gekomen is het tijd om de notaris erbij te betrekken.
U kunt de notaris vinden via een makelaar en via de huis aan huisbladen.
Het is niet ongewoon dat de notaris zelf ook huizen verkoopt. Als u geluk heeft voor redelijke prijzen vanuit erf kwesties.
In de vraagprijs voor een huis die via een notaris verkocht wordt is vaak ook de onderhandelingsprijs voor de notaris al berekend.
De kosten van de notariële overdracht zijn kosten koper.
Een notaris is niet moeilijk te vinden, via een google opdracht op het internet of via de lokale kranten waarin geadverteerd wordt kunt u eenvoudig een geschikte notaris vinden.

Rechtstreeks kopen via huiseigenaar of particulier

De goedkoopste manier om aan een huis te komen is door rechtstreeks in contact te komen met de eigenaar. U betaalt dan geen makelaarskosten. Particulieren adverteren op een internetsite zoals www.paruvendu.fr
En in de regionale huis-aan-huisblaadjes en via via. Zoals Le journal avec les petites annonces .
Zodra bij de advertentie van een huis “part à part” of “agences s’abstenir” staat kunt u er vanuit gaan dat er rechtstreeks verkocht, dat wil zeggen zonder bemiddeling van een makelaar.
Voor de koper heeft zaken doen met een particulier meer voor- dan nadelen. U kunt direct onderhandelen met de verkoper die geen makelaarskosten hoeft te betalen en dus kan de verkoopprijs omlaag.

Let op

Met of zonder bemiddeling van een makelaar, U zult altijd zelf verantwoordelijk zijn voor wat u koopt. Let dus zelf op eventuele aanwezige gebreken.

Huis kopen in Frankrijk? Doe niets overhaast!

Een huis kopen in Frankrijk is een hele onderneming. Iets waar veel mensen zich op verkijken is de locatie van het huis. Dat schattige dorpje waar je zovaak doorheen bent gereden, is dan nu wel zo’n geschikte plek om te wonen? Word je daar niet binnen de kortste keren door de lokale middenstanders met de nek aangekeken? Blijkt het er achteraf vreselijk te kunnen waaien in de winter? Moet je voor een goed stuk vlees naar een slager rijden in een dorp dat op een half uur afstand ligt? Dit soort praktische zaken kunnen voor veel teleurstellingen zorgen.

Scholen

Als je van plan bent om er met kinderen te gaan wonen zul je een goed gevoel willen krijgen over de school waar je ze naar toe denkt te sturen. Je krijgt na die paar weken over het algemeen wel een goed idee over het dorpsleven of het karakter van de wijk waar je van plan bent om een woning te kopen. Door flink veel dagtochten te maken krijg je een goede indruk van de omgeving en kom je misschien zelfs nog een beter droomhuisje tegen. Als je nog niet definitief wilt emigreren, maar in aanloop daartoe alvast dat leuke huisje wilt kopen dan is het ook belangrijk om te ervaren wat de afstand is naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Als dat erg lang is zou het wel eens kunnen dat je er straks tegenop gaat zien om een lang weekend naar je huisje te gaan!